Počinje remont drugog bloka termoelektrane “Kostolac B”

Bez autora
Jun 03 2010

Danas je potpisan ugovor između kompanije “Energoprojekt – Entel” i preduzeća “Termoelektrane i kopovi Kostolac” o kapitalnom remontu drugog bloka termoelektrane “Kostolac B”. Ugovor su potpisali direktor privrednog društva “Termoelektrane i kopovi (TE-KO) Kostolac” Dragan Jovanović i Mladen Simović, direktor “Energoprojekt – Entela”, preduzeća koje predvodi konzorcijum domaćih kompanija koji će obaviti remont. Ugovor je vredan približno 50 miliona evra. Remontom će kapacitet drugog bloka, snage 350 megavata, biti povećan za približno 10 posto. Revitalizacija ovog bloka sastavni je deo paket aranžmana za revitalizaciju celokupne termoelektrane “Kostolac”, koja će biti realizovana u saradnji sa kineskim partnerima. Prilikom posete predsednika Vlade Mirka Cvetkovića Kini u toku ovog meseca biće potpisan i ugovor sa kineskim partnerima za realizaciju tog paket aranžmana.

Počinje remont drugog bloka termoelektrane “Kostolac B”Danas je potpisan ugovor između kompanije “Energoprojekt – Entel” i preduzeća “Termoelektrane i kopovi Kostolac” o kapitalnom remontu drugog bloka termoelektrane “Kostolac B”.

Ugovor su potpisali direktor privrednog društva “Termoelektrane i kopovi (TE-KO) Kostolac” Dragan Jovanović i Mladen Simović, direktor “Energoprojekt – Entela”, preduzeća koje predvodi konzorcijum domaćih kompanija koji će obaviti remont.

Ugovor je vredan približno 50 miliona evra.

Remontom će kapacitet drugog bloka, snage 350 megavata, biti povećan za približno 10 posto.

Revitalizacija ovog bloka sastavni je deo paket aranžmana za revitalizaciju celokupne termoelektrane “Kostolac”, koja će biti realizovana u saradnji sa kineskim partnerima. Prilikom posete predsednika Vlade Mirka Cvetkovića Kini u toku ovog meseca biće potpisan i ugovor sa kineskim partnerima za realizaciju tog paket aranžmana.

U naredna tri do četiri meseca biće završene pripreme koje se odnose na kineski kredit kojim će u narednih pet godina biti finansiran taj projekat, čija je vrednost 1,25 milijardi dolara.

Remont i modernizacija postrojenja trajaće približno šest meseci, i očekuje se da će taj blok u decembru ove godine ponovo biti vraćen na mrežu.

Potpisivanje ovog ugovora značajno je za srpsku elektromašinogradnju, koja je na taj način dobila šansu da učestvuje u realizaciji jednog tako važnog projekta, koji će zaposliti približno 1.000 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik